luni, 16 iulie 2012

Retete de vara: Gazpacho [raw vegan]

Daca sunteti printre cei care aveti parte de o vara cu soare, atunci reteta aceasta este cu siguranta pentru voi!  Daca mai sunteti si vegetarieni, sunt convinsa ca o veti indragi din prima clipa, cu atat mai mult cu cat face parte din categoria raw-vegan. Iar daca sunteti la dieta, atunci va sfatuiesc sa notati la loc de cinste aceasta reteta: este atat de usoara si de aromata incat o sa va transforme dieta intr-un adevarat festin!

Gazpacho este o supa foarte populara in Spania si Portugalia. Se serveste de obicei rece si in mod traditional contine rosii, castravete, ardei, ceapa, usturoi, ulei de masline, otet, sare si paine veche. 

Pornind de la reteta de baza, am eliminat castravetele, usturoiul si otetul, am adaugat o jumatate de chilli rosu, piper verde proaspat macinat, busuioc proaspat si tarhon proaspat, iar painea veche am inlocuit-o cu un levain cu rosii uscate la soare si busuioc (reteta urmeaza in curand pe blog). A iesit o supa usor picanta, cu arome foarte puternice de busuioc si tarhon care s-au imbinat perfect cu gustul intens de rosii bine coapte si ardei gras.



Ingrediente (pentru 4 portii):
- 2 ardei grasi mari 
- 6 rosii bine coapte
- 2 cepe mici
- jumatate de chilli rosu (fara seminte)
- aprox. 200 ml apa
- busuioc proaspat (o lingura plina)
- tarhon proaspat (o lingura plina)
- piper verde proapspat macinat
- sare de mare

pentru servire:
- cateva frunze de busuioc
- ulei de masline extravirgin de foarte buna calitate
- cateva masline kalamata (optional)
- cateva cuburi de gheata (optional)
- pain au levain (optional)



Metoda de preparare:
1. Rosiile se decojesc si se taie in sferturi. Ardeii de curata de seminte si se taie in bucati mari. Ceapa se decojeste si se taie in sferturi. Frunzele de busuioc si cele de tarhon se toaca marunt. Ardeiul chilli rosu se toaca marunt.
2. Se pun toate legumele intr-un castron, se adauga frunzele tocate, sarea si pierul, se amesteca si se lasa la frigider pentru o ora - o ora si jumatate, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine.
3. Se mixeaza toate ingredientele cu un robot de bucatarie, adaugand treptat apa, pana cand se obtine o compozitie cremoasa, avand consistenta unei supe-creme.

Pentru servire, asezati supa in boluri largi, decorati cu cateva frunze de busuioc proaspat, adaugati cateva masline kalamata si stropiti cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin. Pentru o nota mai racoroasa puteti adauga cateva cuburi de gheata chiar inainte de servire. 
Serviti alaturi de cateva felii de paine de casa (eu am facut un levain cu rosii uscate la soare si busuioc) si impreuna cu un pahar de vin alb rece.

Enjoy!


5 comentarii:

  1. Cred sincer ca ai facut niste modificari foarte interesante ( si reusite in acelasi timp ) ale retetei de baza: tarhonul si asocierea painii cu rosii uscate!Felicitarile mele!Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cosmin, chiar iti recomand sa incerci reteta asa modificata, mie mi-a placut foarte mult, tarhonul chiar i-a dat o nota speciala!
    Cat despre painea cu rosii uscate, fii pe faza, pun si reteta in curand :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Senzationala aceasta supa!Am facut si nou acum 2 zile!Este foarte revigoranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca v-a placut, si eu am mai facut-o o data saptamana asta :)

      Ștergere
  4. suna foarte interesant cu tarhon adaugat, trebuie sa o incerc

    RăspundețiȘtergere